Menü Hungarian

LÖKÉSHULLÁM TERÁPIA

A Lökéshullám Terápia sokoldalú eszköz ortopédiai, fizioterápiás, sportorvosi, urológiai és állatorvosi használatra. Fő hatása a gyors fájdalomcsillapítás és a mobilitás visszaállítása. Lévén,hogy nem sebészi eljárás illetve nincs szükség fájdalomcsillapítókra, ez a terápia ideális a gyógyulási folyamat felgyorsítására és mindenféle akut és krónikus fájdalom kezelésére.

Működési Mechanizmus

A lökéshullám egy akusztikus hullám, mely magas energiát juttat a fájdalmas pontokhoz és az izomrendszer szöveteibe, szubakut, szubkrónikus és krónikus esetekben is.Ez az energia elősegíti a gyógyulást, valamint az inak és lágy szövetek regenerációs folyamatát.

A lökéshullámot ugrásszerű nyomásnövekvés jellemzi, mely magas amplitudójú és nem periodikus.

A lövedék kinetikus energiáját sűrített levegő hozza létre. Ezt az energiát a kezelőfej végén lévő transzmitter továbbítja a szövetekbe. 

img_mechanism-01 img_mechanism-02

Gyógyhatások

A magas energiacsúsokkal rendelkező lökéshullám a szövettel interakcióba lépve átfogó gyógyhatást gyakorol a szervezetre: gyorsítja a regenerációt, stimulálja a sejtek növekedését, csökkenti a fájdalmat és segít a mobilitás visszaállításában. Ezek a folyamatok párhuzamosan lépnek fel, és használatosak krónikus, szubakut és akut (csak tapasztalt kezelőknek) esetekben egyaránt.

Véredények Újjáépítése

A megfelelő vérellátás a károsult szövet helyreállításának megkezdéséhez és fenntartásához szükséges. A hanghullámok kapilláris mikrorepedéseket hoznak létre az ínak és csontok felszínén.

További információ

Krónikus Gyulladás Helyreállítása

A hízósejteknek kulcsszerepük van a gyulladásos folyamatok megszüntetésében. Ezen sejtek aktivitása növelhető az átható akusztikus hullámok használatával.

További információ

Kollagén Termelés Elősegítése

A megfelelő mennyiségű kollagéntermelés a károsoult váz-és izomrendszer szövet regenerációjának előfeltétele. A lökéshullám-terápia serkenti a kollagén termelését a mélyebb szövetekben.

További információ

Elmeszesedett Fibroblasztok Eltávololítása

A kalcium lerakódás általában a mikrorepedések vagy más ínre ható trauma eredménye. Az akusztikus hullámok szétbontják a meglévő meszesedést.

További információ

A Fájdalom Közvetítő “P Anyag” szétszórása

A Substance-P egy neurotranszmitter, amely közvetíti a fájdalomérzetet a C-rostokba. Ez a neuropeptid általában erős, tartós és krónikus fájdalommal jár.

További információ

Trigger Pontok Helyreállítása

A trigger pontok a hát-, nyak-, váll- és combizom fájdalom elsődleges okai. A közvetített akusztikus energia aktivizálja a kálcium pumpát, ezáltal helyreállítja az anyagcsere folyamatokat az izomrostokban és feloldja a trigger pontokat.

További információ

TERÁPIÁS SZEKVENCIÁK

A lökéshullám terápia egy non-invazív kezelés. Alkalmazása egyszerű és könnyű. Alkalmazás 3 lépésben:

ts-01 1

A kezelendő terület helye

A kezelendő felületet kitapogatással megállapítjuk, a terápia pontossága érdekében.

ts-02 2

Gél alkalmazása

Első lépésben a kezelendő területen megfelelő mennyiségű gélt alkalmazunk. A gél használata az akusztikus hullámok megfelelő bejutása miatt szükséges. 

ts-03 3

Terápia megkezdése

A lökéshullám applikátort szorosan nyomjuk a kezelendő területre, majd nyomjuk meg a start gombot. 

th_hp-video

SWT működés közben!

GYIK

Segít nekem az SWT terápia?

Sok krónikus fájdalomban szenvedő páciens különféle sikertelen kezelésen megy keresztül. Ugyanezen páciensek több mint 80%-a számolt be arról,hogy a Lökéshullám terápia segített megszüntetni a problémát.

Fájdalmas a kezelés?

A páciens kis diszkomfort érzetet tapasztalhat, mely a kezelt terület fájdalmának mértékében tapasztalható. De mivel a kezelési csupán öt percig tart, ez a kellemetlenség abszolút tolerálható a páciens részéről. Ezenfelül, a kezelés intenzitása menet közben is szabályozható. 

Hány kezelés szükséges?

A kezelések száma nagyban függ az indikációtól, illetve a szövet reakciójától. A kezelés hatása fokozódó/ elhúzódó, úgyhogy jellemzően több mint egy (3-5) kezelés szükséges. Ennek ellenére nagyon gyakori az első kezelést követő azonnali javulás.

Milyen gyakorisággal szükséges kezelni?

A kezelés általában 3-5 szakasztból áll, amely 3-10 napon alatt alkalmazható, a páciens toleranciájának és szöveti reakciójának függvényében.

Érzek fájdalmat a kezelés után?

Sok páciens azonnali fájdalomcsökkenésről számol be a kezelést követően. 2-4 óra elteltével a kezelt területen fokozott érzékenység tapasztalható, de ez az érzékenység elviselhető és nem korlátozó.

Mit kell betartani a kezelés után?

Ajánlott, hogy a páciensek a kezeléseket követő 48 óráig tartózkodjanak a fizikai aktivitástól, különösen a kezelt területet igénybe vevő megterheléstől.

Ha további kérdése van, kérem Lépjen kapcsolatba velünk

Véredények Újjáépítése

A megfelelő vérellátás a károsult szövet helyreállításának megkezdéséhez és fenntartásához szükséges. A hanghullámok kapilláris mikrorepedéseket hoznak létre az ínak és csontok felszínén. A mikrorepedések miatt a növekedési faktorok (pl. eNOS, VEGF, PCNS és BMP) aktivitása jelentősen felerősödik.

Ezen folyamatok eredményeként az arteriolák megújulnak, növekedésük serken, és újak képződnek. Az új vérerek javítják a vérkeringést és az oxigénellátást az érintett területen, valamint hozzájárulnak az ín és a csont gyorsabb regenerációjához.

Tudományos megalapozás

A csont-és izomrendszer lökéshullám kezelésének biolgóiai mechanizmusa

Krónikus Gyulladás Helyreállítása

Krónikus gyulladásról akkor van szó, ha a gyulladásosra adott reakció tartósan fennmarad. Ez károsíthatja az egészséges szövetet és krónikus fájdalmat eredményez. A hízósejtek kulcsszerepet töltetnek be a gyulladásos folyamatban. Aktivitásuk növelhető a bejuttatott akusztikus hullámok használatával.

A hízósejt aktivációt kemotin és citokin termélődés követi. Ezek a gyulladáskeltő vegyületek először fokozzák a gyulladásos folyamatot, majd következő lépésben elősegítik a normális gyógyulási és regenerációs folyamatokat.

Kollagén Termelés Elősegítése

A megfelelő kollagén termelés szükséges előfeltétele a károsult vázizomrendszer és az ízületi struktúrák helyreállítási folyamatainak. A Lökéshullám terápia gyorsítja a prokollagén szintézist. A kezelés az újonnan létrehozott kollagén rostokat egy hosszanti szerkezetben építi, amely az új ínszálakat sűrűbbé és ellenállóbbá teszi azáltal, hogy erősebb struktúrát hoz létre.

Elmeszesedett Fibroblasztok Eltávololítása

A kalcium lerakódása általában a mikro repedések vagy más ínre ható trauma eredménye. A lökéshullám terápia során az akusztikus hullámok szétbontják a meglévő meszesedést.a fogkrémszerű kalcium lerakódás biokémiai feloldásával. A kalcium granulált részecskéi ezután a nyirokrendszeren keresztül távoznak a szervezetből. 

A Fájdalom Közvetítő “P Substance” szétszórása

A Substance-P egy neurotranszmitter amely közvetíti a fájdalomérzetet a C-rostokba. Ez a neuropeptid általában erős, tartós és krónikus fájdalommal jár. Továbbítja a fájdalom üzenetet a központi idegrendszerbe. A Substance-P koncentrációjának csökkentése enyhíti az afferens nociceptív rostok stimulációját, így a fájdalom csökken. Csökkentve a Substance-P-t, a hisztaminok és más nociceptív metabóliák is akadályozzák a gyulladásos ödéma lehetőségét. A lökéshullám terápia által keltett akusztikus hullámok csökkentik a Substance-P koncentrációját és a trigger pontok fájdalmát.

Trigger Pontok Helyreállítása

A trigger pontok a hát-, nyak-, váll- és combizom fájdalom elsődleges okai. Eze a kitapintható csomók a megvastagodott izomrostokban találhatóak és feszítik az izomszöveteket. A diszfunkciós izomszövet görcsössége olyan feszes, hogy akadályozza a saját vérelllátását. Ez a méreganyagok beépülését eredményezi. A közvetített akusztikus energia feloldja a kalcium pumpát, ezáltal visszafordítja az anyagcsere krízist a myaofilamtumokban és felszabadítja a trigger pontokat.

Ugrótérd

Az ugrótérd (Jumper's knee) a patella-ín gyulladása vagy sérülése, mely fájdalommal, gyengeséggel, és funkcióvesztéssel jár. Ez az állapot akadályozza, sőt gyakran véget vet a páciens sport pályafutásának, korra való tekintet nélkül, és igen nehéz kezelni. A lökéshullám terápia egyszerű és azonnali megoldás. A páciens az első terápiás alkalom után azonnali javulást érzékel, majd további néhány kezelés eredményeként a fájdalom teljes mértékben eltűnik.

Tudományos alátámasztás

Lökéshullám Térdízületi Gyulladás esetén

Vállfájdalom

A vállfájdalom oka lehet például meszesedés, impingement szindróma vagy befagyott váll. Minden indikáció olyan tompa vagy erős fájdalom forrása, amely korlátozza a páciens mindennapi életét. A váll meszes íngyulladásának lökéshullám terápiával való kezelése az esetek 85 %-ában sikeres. 4 hét elteltével számottevő fájdalomcsökkenés és funkciójavulás figyelhető meg. Sok esetben megoldás a sebészeti beavatkozás vagy injekció, ezeket azonban a lökéshullám terápia tökéletesen helyettesít.

Tudományos alátámasztás

Lökéshullám Terápia Vállmeszesedéssel járó Vállszövet Betegség (Scapulohumeral periarthritis) Esetén

Teniszkönyök

A teniszkönyök (epicondylitis lateralis) egy gyakori probléma, amely a népesség mint egy 10 %-át érinti. Sajnos az epicondylitis hagyományos gyógyítása hosszadalmas (pihentetés), gyógyszeralkalmazást (fájdalomcsillapítók, szteroidos injekciók) és gyakori ismétlést igényel. A lökéshullám terápia viszont igen gyors fájdalomcsökkenést biztosít, illetve az esetek több, mint 70 %- ában hatásos, már az első 5 kezelés után.

Tudományos alátámasztás

Az Extrakorporális Lökéshullám Terápia (ESWT) Hatása a Teniszkönyök (Lateralis Epycondilitis) Kezelésében, 40 és 50 Év Közötti Páciensek Körében

Sarokfájdalom (plantaris fasciitis)

A kalcium lerakódás a sarokcsont alsó oldalán (sarkantyú) szoros kapcsolatban van a sarokfájdalom (plantar fasciitis) kialakulásával. Az indikációk, főleg kombináltan, akadályozzák páciens napi tevékenységét. A lökéshullám egyidejűleg kezeli az összes problémát. Az akusztikus hullámok gyors felépülést, a napi rutinhoz való visszatérés lehetőségét, illetve hosszantartó hatást eredményeznek a páciensek 88%-nál.

Scientific support

A Radiális Extrakorporális Lökéshullám Terápia effektív és biztonságos módszer a Krónikus Sarokfájdalom (Plantaris Fasciitis) Kezelésében

Izomfájdalom

Az izomfájdalom jellemzően az egy bizonyos területet érintő ismétlődő és elnyújtott terhelés következtében alakul ki A neovaszkularizáció serkenti a vérkeringést az adott területen, így a gyógyulás felgyorsul, még fájdalomcsillapító gyógyszerek alkalmazása nélkül is.

Tudományos alátámasztás

Lökéshullám Terápia a Krónikus Proximalis Hamstring Gyulladás Kezelésében, Hivatásos Sportolók Körében

Krónikus Íngyulladás

Az ismétlődő megterhelésből eredő, kialakult mikrotraumák krónikus ínkárosodást okoznak (íngyulladást vagy ín degenerációt). A test különböző pontjain fellépő ínkárosodás gyakori mind az aktív sportolóknál, mind az átlag populáció körében. Az íngyulladás és a sejtszintű károsodás egyaránt sikeresen kezelhető a lökéshullámmal. A kezelések száma általában 3-5 alkalom, 5-10 naponta.

Tudományos alátámasztás

Az Extrakorporális Radiális Lökéshullám Terápia az Achilles-íngyulladás Kezelésében

Medialis Tribialis Stressz Szindróma

A medialis tíbialis stressz szindróma (MTSS) jellemzően az elülső sípcsont izom (tibialis anterior) megerőltetésének következében alakul ki. Ilyen megerőltető tevékenység lehet a gyors gyaloglás vagy futás (főleg emelkedőn vagy lejtőn, illetve egyenetlen vagy durva talajon), illetve a rúgással járó sportok (pl. küzdősportok). A pácienseket gyakran hosszú időre eltiltják a fenti sportoktól. A lökéshullám terápia következtében a passzív időszak lerövidül, a gyógyulás ideje pedig körülbelül a felére csökken.

Tudományos alátámasztás

Az Alacsony-Energiájú Lökéshullám Terápia a Medialis Tíbialis Stressz Szindróma Kezelésében

Kalcifikáció (elmeszesedés)

A meszes íngyulladás egy krónikus, fájdalmas rendellenesség jellemzően a rotátorköpenyen, amely korlátozza a mozgástartományt. A meszesedés egyik legeredményesebb kezelése a lökéshullám terápia. Az akusztikus hullámok szétzúzzák a kalcium lerakódást, és segítik azok felszívódását és távozását a testből. Az SWT jelentősen csökkenti a terápia időtartalmát, és gyors enyhülést eredményes krónikus állapot esetén.

Tudományos alátámasztás

Lökéshullám Terápia Vállmeszesedéssel járó Vállszövet Betegség (Scapulohumeral periarthritis) Esetén

Csipőfájdalaom

Az életkorból és az igénybevételből adódóan a porc elkophat vagy megsérülhet. A csipő izmok és ínak elhasználódhatnak, maga a csipőcsont is eltörthet esés vagy más sérülés következtében. Mindegyik állapot nagy fájdalmat és károsodást okoz a csipőben. A lökéshullám terápia segíti a gyógyulási folyamatot, megszünteti a gyulladást, a fájdalmat és és a sérülékenységet, így hozzájárul a csipőprotézis műtét elkerüléséhez. A páciensek 79 %- ánál a terápia javítja a combfej csontnekrózist is.

Tudományos alátámasztás

Alacsony-Energiájú Lökéshullám Kezelés a Nagytompor Nyálkatermelőjének Gyulladása Esetén

Válasszon nyelvet

Értesítések bezárása