Menü Hungarian

Az Extrakorporális Lökéshullám Terápia (ESWT) hatása a teniszkönyök (epicondylitis lateralis) esetén, 40 és 50 év Közötti Páciensek körében

Dobereci Daniel-Lucian, Dobrescu Tatiana

„Vasile Alecsandri“ University of Bacau, 157 Marasesti Street, Bacau, 600115, Romania, Procedia – Social and Behavioral Sciences, Volume 137, 9 July 2014

Románia

Segít, ahol a hagyományos kezelés csődöt mond

study-4

Ennek az állapotnak a kezelése nagyon összetett és bonyolult. Nem is beszélve arról, hogy a visszaesés igen gyakori, illetve a páciensek nagy része 3 hónap után sem reagál a kezelésre.

Összefoglalás:

Az extrakorporális lökéshullám terápiát (ESWT)1980-ban használták először, vesekő szétzúzására. 1981 óta az ortopédiában is használatos, német tudósoknak köszönhetően, akik később egészen 1990 utánig dolgoztak a fejlesztésén.

Tíz évvel később, az ESWT számos mozgásszervi elváltozás terápiájaként vált ismertté.

Ezzel az írással szeretnénk kiemelni az ESWT hatékonyságát a teniszkönyök (epicondylitis lateralis) kezelésében, olyan 40-50 év közötti páciensek körében, akiknél a hagyományos terápia nem járt sikerrel. A teniszkönyök gyakori a teniszjátékosoknál (az esetek 5 %-ban), hegedűművészeknél, sebészeknél, fogorvosoknál, gépelést végző személyéknél (titkárnők), számítógép egeret gyakran használó személyeknél és háziasszonyoknál is. Leginkább a 40 és 50 év közötti amatőr teniszjátékosokat érinti.

Ennek az állapotnak a kezelése nagyon összetett és bonyolult. Nem is beszélve arról, hogy a visszaesés igen gyakori, illetve a páciensek nagy része 3 hónap után sem reagál a kezelésre.

A vizsgálatot 43 páciensen folytattuk, különböző hátterű férfiakon és nőkön, akiket teniszkönyökkel diagnosztizáltak, és akik a kísérlet előtt klasszikus kezelést kaptak, de állapotuk nem javult. A vizsgálat csupán 5 hétig tartott.

Az ESWT kezelés (BTL-5000 SWT készülékkel) heti két alkalommal zajlott. Az alanyokat a kezelés elejétől a végéig napi tevékenységük alatt figyeltük meg, tapintásra történő fájdalomérzetük intenzitása alapján, melyet Vizuális Analóg Skálán (VAS) mértünk. A kezelés végére a fájdalom jelentős csökkenése és teljes elmúlása mutatkozott a résztvevőknél.

Kijelenthetjük, hogy pozitív eredmények születtek, és az ESWT hatékonynak bizonyult a teniszkönyök kezelésében azoknál a sportolóknál, akiknél a hagyományos módszerek kudarcot vallottak.

Még több tanulmány

Válasszon nyelvet

Értesítések bezárása