Menü Hungarian

Extrakorporális lökéshullám terápia epicondylitis lateralis (teniszkönyök) esetén

Edson Antonio Serrano

Forrás: 16th International Congress of the International Society for Medical Shockwave Treatment, 2013

Peru

A 6 hónapos utánkövetés során nem újult ki

study-16

A 6 hónapos utánkövetés után, 27 páciens (64.2%) tünetmentes.

Bevezetés:

Az extrakorporális lökéshullám terápia hatékonyban a könyök, váll és sarokfájdalom krónikus ínelváltozásaiban. Ez a prospektív esettanulmány az ESWT krónikus epicondylitis lateralis (teniszkönyök) kezelésében való hatékonyságát értékeli.

Módszerek:

A prospektív vizsgálatot 42 epicondylitis lateralis (teniszkönyök) betegségben szenvedő alanycsoportban végeztük. Pácienseinket 6000 impulzusos lökéshullámmal kezeltük, progresszív protokollal, heti 3-5 alkalommal (BTL-5000 SWT, BTL-6000 SWT). Ez a protokoll: 2000 analgéziás, majd 2000 terápiás lökéshullámból, végül 2000 neurostimulációs impulzusból áll. Az analgéziás és neurostimulációs impulzusok percenként 12-18 Hz frekvenciát bocsátanak ki alacsony nyomáson (1,5 bar). A terápiás lökéshullámok 2 bar fölöttiek, 12- 6 impulzus percenkénti frekvencián, csökkenő módban. Az értékelést 1 hónappal később, majd fél évig havi 1 alkalommal végeztük,VAS skálán, 0-tól 10-ig pontozva.

Eredmények: 

6 hónappal a kezelés után 27 (64.2%) páciens panaszmentes, 10 (23.8%) páciens jelentősen javul, 2 (4.7%) kissé javult, és 2 (4.7%) állapota nem változott.

Tárgyalás: 

Ez az esettanulmány bemutatta a radiális lökéshullám terápia hatását a epicondylitis lateralis kezelésében, progresszív protokollt használva, mely analgéziás lökéshullámot alkalmaz a terápiás impulzus előtt és után.

Konklúzió:

A protokoll használata bemutatta az ESWT hatékonyságát a teniszkönyök kezelésében. Eredményeink javításához eset-kontroll vizsgálatok szükségesek.

Még több tanulmány

Válasszon nyelvet

Értesítések bezárása