Menü Hungarian

Az ESWT és a krioterápia együttes hatása a patella-ín gyulladása esetén, élsportolók körében

Dobreci D. L.

Department of Physical Therapy and Occupational Therapy, Faculty of Movement, Sports, and Health Sciences, „Vasile Alecsandri“ University of Bacau, Source: Sport & Society / Sport si Societate; Mar2014 Special Issue, Vol. 14, p223

Románia

Kiváló eredmények a páciensek 84%-nál

study-15

Ez a kutatás az olyan patella-ín gyulladásban szenvedő élsportolók kezelését optimalizálja, akik a hagyományos kezelésre nem reagáltak.

Felvetés:

Ebben a kutatásban az ESWT és a krioterápia térdízületi gyulladások kezelésében való együttes hatékonyságát szeretnénk kiemelni, olyan élsportolókat vizsgálva, akik korábban klasszikus kezelésen estek át, pozitív eredmények elérése nélkül.

Felhasznált eszközök:

A kutatást a Spinal Care Rehabilitációs Klinikán (Románia) végeztük, a BTL-6000 SWT és a Cryo 6 Zimmer készülékek alkalmazásával.

Módszerek:

A tanulmány 38 atléta bevonásával készült: 12 röplabda játékos, 13 kézilabda játékos, 5 tollaslabda játékos, 5 teniszjátékos és 3 futball játékos vett részt, akik a kísérletet megelőzően 3 hónapos hagyományos kezelésen estek át, szteroid és nem szteroid gyulladáscsökkentők, ízületi injekciók és elektroterápia használatával, de eredmény nélkül. Jelen kezelés nagyjából 3 hetet vesz igénybe, ez alatt hetente 2 alkalommal ESWT és krioterápiát (-30°C) alkalmazunk. A fájdalom mérésére Vizuális analóg Skálát (VAS) használunk.

.

Eredmények és konklúzió:

A kutatás végére, a 38 páciensből 32 már a tanulmány közbeni mérések során rendkívüli eredményt mutatott. A kezelést követő 3 hónapban pedig a következőket tapasztaltuk; 4 alany még némi fájdalmat érez edzés közben, míg 2 páciens nem reagált kedvezően a kezelésre, őket végül ortopédushoz küldték, trombocyta-dús plazma infiltrációra. Az eredmények elemzése után elmondható, hogy az ESWT kombinálva a helyileg alkalmazott krioterápiával, nagyon hatékony a térdízületi íngyulladások kezelésében, a más terápiás formára rezisztens betegek körében. További pozitív aspektus, hogy ez a javulás a terápiát követően 3 hónap után is tart.

Még több tanulmány

Válasszon nyelvet

Értesítések bezárása