Menü Hungarian

Radiális lökéshullám terápia és nagyintenzitású lézer kombinációja a teniszkönyök kezelésében

Carlos Leal, Diana Lemus, Jenny Juschten

Forrás: 17th International Congress of the International Society for Medical Shockwave Treatment, 2014

Kolumbia

A fájdalomteljes megszűnése

study-17

Az RSWT+HIL kombinációjával a VAS skála szerint 71%-kal csökkent a fájdalom teniszkönyök esetén, az öt hónapos utánkövetés során.

Bevezetés:

A szakirodalomban a teniszkönyök radiális lökéshullámmal (RSWT) való kezelése az esetek 75%-ban eredményes. Az elmúlt tíz év során kétszakaszos RSWT protokollt alkalmaztunk, 2000 radiális lökéshullámmal 2 bar fölötti nyomással, ezt megelőzte egy 2000 analgéziás lökéshullámot tartalmazó, percenként ismétlődő sorozat és követte egy szintén 2000 analgéziás lökés sorozat. Ez a protokoll mintegy 80% -os sikerarányt biztosított a teniszkönyök kezelésében. Az eljárás magában foglalt egy két hétből álló utánkövetést, az utolsó SWT kezeléstől számítva. Amennyiben a páciens állapotjavulása a VAS skálán kimutatva alacsonyabb volt 50%-nál, egy harmadik és egyben utolsó sorozattal folytattuk a kezelést, jellemzően egy magasabb teljesítményű készülékkel. Csapatunk az elmúlt évben a BTL nagyintenzitású lézerrel (HIL) dolgozik, rendkívüli eredményekkel az akut mozgásszervi betegségek terén. Feltevésünk szerint a HIL és az RSWT kombinációjával figyelemreméltó fájdalomcsökkenés érhető el. Tanulmányunkban összehasonlítjuk a kombinált RSWT, illetve a HIL terápia eredményeit azon páciensek körében, akik az utánkövetés során nem produkáltak 50%-nál magasabb javulást.

Módszerek:

Eset-kontroll vizsgálatunk során 21 lateralis epicondylitis (teniszkönyök) ínbetegségben szenvedő páciens csoportot tanulmányoztunk, akik az első két RSWT sorozat utáni nem értek el 50%-nál magasabb javulást. 14 nő és 7 férfi vett részt a vizsgálatban, 35,5 átlagéletkorral (19-52 évig). Két csoportra osztottuk őket, 10 és 11 fősre. A két csoport statisztikailag hasonló volt. Mindannyian írásos beleegyezést adtak. Minden esetben két sorozatot alkalmaztunk radiális SWT generátorral (BTL 5000 Power – BTL Industries Czech Rep). Minden alanyt ISMST és ONLAT által minősített szakemberek vizsgáltak és értékeltek. A kezelt csoportban (RSWT+HIL) progresszív protokollt alkalmaztunk, 200 lökést 15 Hz frekvencián, 200 lökést 10 Hz, majd 200 lökést 5 Hz frekvencián, ezen felül 2500 lézerütést a könyök gyulladt, fájdalmas területén. BTL készüléket használtunk (BTL Industries Czech Rep). A lézerkezelést a következő 4 napban négy alkalommal ismételtük. A kontroll csoportban (RSWT+FSWT) a hagyományos protokollt alkalmaztuk: 1000 fókuszált lökéshullámot egy elektrohidraulikus berendezéssel (MTS Orthogold – OE155 – lágy fókuszált applikátor - MTS Medical – Konstanz, Germany). A 4 hónapos utánkövetés során a havi VAS skála rekordot, a Roles&Maudsley skála pontszámát, és az adódó mellékhatások listáját vettük figyelembe. Minden adatot egyszeres Anova használatával rögzítettünk és elemeztünk, a P-érték alapja: 0,01. A tanulmány teljes mértékben független, az említett berendezések gyártói nem nyújtottak sem anyagi, sem tárgyi támogatást.

Eredmények: 

Mind a kezelt csoport,mind a kontroll csoport javult a négyhónapos utánkövetés során, funkciók és fájdalom tekintetében. Az RSWT+HIL kombinációval kezelt páciensek 5 hónap után 71% fájdalomcsökkenést értek el, míg a másik csoport 70%-ot. A Roles&Maudsley skála jó és rendkívüli eredményt hozott: 70 és 73%-ot (utóbbi a kontroll csoport). 9/11 páciens fájdalma 4 hónapos utánkövetés után 25-50%-kal csökkent, a kezelt csoportban 2/11 páciens pedig teljesen meggyógyult. A kontroll csoport eredményei figyelemre méltóak: 7/10 páciens 25 és 50% javulást, 2/11 pedig 50% feletti javulást ért el. A közölt adatok a fájdalomcsökkenés, funkcionális pontszám és javulási arány tekintetében nem jelentősek. A páciensek nem tapasztaltak fájdalomnövekedést vagy bármilyen komplikációt.

Tárgyalás: 

A HIL használata bizonyította hatékonyságát és biztonságát a mozgásszervi sérülések fájdalom kezelésében, regeneratív hatása pedig egyelőre még kutatás tárgya. A lökéshullám medicina nagyszerű szövet regeneráló eszköznek bizonyult, mely gyorsítja a véredényképzést és a gyógyulást, de a fájdalom kezelése szempontjából hosszabb vizsgálatot igényel. Ez a tanulmány a két legjobb technológia egy lehetséges használatát mutatja be, melyekkel ínelváltozásban szenvedő pácienseinket segíthetjük. Eredményeink sokkal jobbak voltak azoknál az eseteknél, ahol nem volt szükség harmadik RSWT sorozatra: 81% fájdalomcsökkenést értünk el azzal a 71% és 70%-os aránnyal szemben, ami a vizsgált csoportok végső eredménye volt a harmadik sorozatot követően. További tanulmányok keretében az első (kétszakaszos) csoporton alkalmazzuk az RSWT+FSWT kezelést, illetve az RSWT+HIL kezelést.

Konklúzió:

A lökéshullám és HIL kombinációs terápia, csakúgy, mint a fókuszált lökéshullám terápia használata, az első kezeléstől számítva remek eredményeket hozott a teniszkönyök visszatérő fájdalmának csökkentésében.

Még több tanulmány

Válasszon nyelvet

Értesítések bezárása