Menü Hungarian

Lökéshullám terápia patella-ín gyulladás esetén, teljes térdprotézis beültetésen átesett páciensek körében

Carlos Leal, Diana Lemus, Jenny Juschten

Fenway Medical; Bosque University; Bogota, Colombia, Source: 17th International Congress of the International Society for Medical Shockwave Treatment, 2014

Kolumbia

Gyorsabb visszatérés a sportokhoz

study-14

A lökéshullám terápia ajánlott olyan páciensnek, akik patella-ín gyulladásban szenvednek és teljes térdprotézis beültetésen estek át.

Bevezetés:

Azok a páciensek, akik teljes térdprotézis beültetésen (TKA) estek át, napról napra egyre teljesebb életet élhetnek, nem csupán a senior társadalom jelenlegi aktív életstílusa miatt, hanem a korszerű sebészeti és rehabilitációs eljárások következtében is. Ismert tény, hogy egy évtizeddel ezelőtt tilos volt bármilyen edzésprogram teljes térdprotézis műtét után – még az alacsony terhelést igénylő sportok is, mint a kerékpár vagy a golf. A fő aggály a rövid és hosszú távú károsodás vagy lazulás. Az elülső térdfájdalom gyakori tünet edzés közben, és általában sebészhez fordulnak a károsodás kizárása érdekében. Azonban sok páciensnél egy természetellenes biomechanikai környezet miatt a feszítő izom mechanizmusa túlterhelődik. Felkerestünk néhány olyan TKA pácienst, akiknek konkrétan patella-ín gyulladás áll a háttérben, nem ízületi vagy prosztata probléma. Az utóbbi 15 évben lökéshullám terápiával gyógyítottuk a patella-ín gyulladást, kiváló eredményekkel. Feltevésünk szerint az alacsony energiájú radiális lökéshullám segítségével jelentős enyhülést és biztonságos szöveti regenerációt érhetünk el a pattela-ín gyulladásban szenvedő TKA páciensek esetében. Ebben a rövid tanulmányban 4 ilyen alanyon mutatjuk be a radiális lökéshullám terápia hatását.

Módszerek:

4 pácienst vizsgáltunk, akik mind írásos beleegyezést adtak a pattela-ín lökéshullámmal való kezeléséhez. Mindannyian teljes térdízületi protézis beültetésen estek át, a vezető szervező által operálva. Mindannyian ugyanazt az implantátumot kapták, ugyanazon technika felhasználásával: Genesis II teljes térdimplantátum, patella implantátum nélkül (Smith & Nephew – London England). Az átlag életkor 64 év, a műtét minden esetben 18-26 éve történt (átlag 22 éve). Mindannyian aktív férfiak, akik heti két alkalommal golfozni járnak, több, mint 20 éve. Az elülső térfájdalmat átlag 9,5 hónapja tapasztalják. Mindenkinél olyan labor- csontvizsgálati eredmények és röntgenfelvételek születtek, melyek kizárják a károsodást vagy az implantátum lazulását. Mindenkinél legalább 3 féle fizioterápiás protokollt alkalmaztak az elmúlt 6 hónapban, eredménytelenül. Mindannyian fájdalomcsillapítókat és szteroid vagy non szteroid gyulladáscsökkentőket kaptak a tünetek enyhítésére. A fő panasz a golf közben és után fellépő fájdalom. Mindannyian standard 6000 radiális LPSP lökéshullám protokollt kaptak kéthetente, 2000 bevezető analgéziás, 2000 terápiás és 2000 végző analgéziás impulzus formájában, szakaszonként. A kezelést minden esetben a szervezők végezték, BTL-5000 Power radiális lökéshullám készülékkel (BTL Industries, Czech Rep). A pácienseket VAS, valamint Roles&Maudsley skála alapján értékelték, illetve minden mellékhatást rögzítettek. A kísérlet végén újabb csont-scan röntgenfelvételek készültek, hogy láthatóvá váljon a károsodást vagy implantátum kilazulás. A tanulmány teljes mértékben független, az említett berendezések gyártói nem nyújtottak sem anyagi, sem tárgyi támogatást.

Eredmények:

Minden páciens javult fájdalom és funkciók tekintetében. Hárman 50%-os, egy pedig 26%-os javulást mutatott a VAS skálán, az első kezelési szakasz után, tehát átlag 46%-os javulás lépett fel. Az utánkövetés során az első egy hónap után 65%-ot mutatott a VAS skála, a második és harmadik hónap után pedig 63 és 69%-ot. A funkciós skála minden esetben jó eredményt mutatott. A tanulmány elején mind a négyen gyatra eredményaránnyal rendelkeztek, a végén azonban két kiváló, egy jó és egy kielégítő eredménnyel zártunk. Minden páciens elégedett a terápiával, és rövid időn belül eltűnt vagy jelentősen enyhült a golf közben vagy után jelentkező fájdalom. Mellékhatás vagy komplikáció egyáltalán nem lépett fel. A három hónapos utánkövetés során nem változott a csont-scan és röntgenfelvétel.

Tárgyalás:

Erről a kondícióról ez az első ESWT beszámoló. Bár a kezelés rövid volt, az eredmények igen bátorítóak azoknál a pácienseknél, akiknél más módszer nem hozott eredményt. A lágy energiájú és alacsony mélységű lökéshullám impulzusok nem okoznak tünetet vagy kárt, és nem befolyásolják a protézist. Előző kísérleteink során magas energiájú fókuszált lökéshullámokat alkalmaztunk cementes csípőprotézis felületén, de az sem okozott változást. További tanulmányok indokoltak a szilárdabb bizonyítékokért, annak érdekében, hogy ezt a módszert standard procedúraként alkalmazza pácienseink körében a térdsebészet.

Konklúzió:

A lökéshullám terápia alkalmazása a patella-ín gyulladásban szenvedő TKA páciensek esetében kedvező hatású, hasonlóan azok esetében, akiknél szintén patella-ín gyulladás áll fenn, de térdimplantátum nincs.

Még több tanulmány

Válasszon nyelvet

Értesítések bezárása