Menü Hungarian

Extrakorporális lökéshullám terápia a króinikus plantaris fasciitis kezelésében

Magdy Husseiny, Ahmad Mansour

Rheumatology & Rehabilitation Department Faculty of Medicine, Zagazig University, Source: Zagazig University Medical Journal, 2009; 15(1) 73–82

Egyiptom

Több, mint more than 60%-os fájdalomcsökkenés

study-13opr

Az ESWT egy non-invazív, biztonságos és hatékony kezelési forma a visszatérő plantar fasciitis (sarokfájdalom) kezelésére.

Bevezetés:

A plantaris fasciitis (PF) – sarokfájdalomban szenvedő páciensek tipikusan reggel, ágyból kikeléskor tapasztalnak fájdalmat, vagy inaktív pihenési szakasz után, ha felállnak. Állításuk szerint ez a fájdalom kissé enyhül néhány lépés után. A legtöbben tűrik a fájdalmat, mielőtt orvoshoz fordulnának. A hagyományos sarokfájdalom kezelési módszerei a pihentetés, gyógytorna, sarok párna, nem szteroid gyulladáscsökkentők, kortikoszteroid injekciók, tapaszozás, ortopéd cipők, éjszakai sín, gipsz. Az extrakorporális lökéshullám terápia (ESWT) egy merőben új módszer. Dacára a számos megjelent publikációnak és klinika kísérletnek, egy ortopédiai alkalmazás továbbra is nagyon kétértelmű; ez pedig krónikus plantaris fasciitis kezelése. Írásunk célja, hogy meghatározza az ESWT hatékonyságát, visszatérő krónikus plantaris fasciitis, vagy sarokfájdalom esetén.

Ez a tanulmány 90 alanyt vizsgál, akik visszatérő krónikus sarokfájdalom miatt szenvednek és legalább 6 hónapja hagyományos terápiát kapnak. A King Saud Hospital rehabilitációs osztályának járóbetegei közül választottuk ki őket. Minden pácienst a tanulmány protokoll kizárási és felvételi kritériája alapján értékeltünk. A sarokcsont hiányát, a csontozati rendellenességet vagy egyéb elváltozásokat oldalirányú röntgenfelvétellel állapították meg. Az alanyokat két csoportra osztottuk.

Az aktív csoportot 60 páciens (20 férfi és 40 nő)alkotta, 52.1±8.5 átlag életkorral, míg a kontroll csoport 30 alanyból állt (12 férfi és 18 nő), 47.7±7.8 átlag életkorral. Az aktív csoport alacsony energiájú lökéshullám terápiát kapott, négy szakaszban, heti rendszerességgel, 2000 impulzust (nyomás 2,5-3,5 bar, frekvencia 10-15 Hz), az energia fluxus átlag sűrűsége: 0.02 to 0.33 mJ/mm2. Érzéstelenítőt nem alkalmaztunk. 

A kontroll csoport placebo kezelést kapott, csupán 20 lökés impulzussal és elhanyagolható energia sűrűséggel (0.02 mJ/mm2). Az eredmény kimutatást Vizuális Analóg Skálán (VAS) végeztük, 4 héttel, 8 héttel, illetve 3 hónappal a kezelést követően végeztük. A BTL-5000 SWT Basic lökéshullám terápiás eszközt alkalmaztuk (nyomás 1-5 bar, frekvencia1-15 Hz). A terápiát a kezelési útmutató szerint végeztük.

A két csoportban, a kiindulási mérésekhez képest, statisztikailag jelentős különbségek mutatkoznak VAS skálán (3 hónap után). Az aktív csoportban a fájdalom pontszám 7,8-ról 3,8- ra csökkent 4 hónap alatt (p<0.001), vagyis 49,7%-os állapotjavulás történt. A placebo csoportban a fájdalom pontszám 5,4-re csökkent ez idő alatt (p<0.001),ami 32,1%-os javulást jelent. Az aktív csoportban 48,3% (29 alany a 60-ból) több, mint 60 % fájdalomcsökkenést ért el, míg a placebo csoportban csupán 23,3% (12 alany a 30-ból) javult ilyen mértékben (60%).. Az ESWT egy non-invazív, biztonságos és hatékony eljárás a plantaris fasciitis (sarokfájdalom) gyógyításában

Még több tanulmány

Válasszon nyelvet

Értesítések bezárása