Menü Hungarian

A Lökéshullám Mechano-jelátviteli Hatása a Kisízületi Fájdalomra: Összehasonlító Hatékonyság Felmérés a Lökéshullám Terápia, a Szteroidos Injekció, és a Mediális Idegcsoport Rádiófrekvenciás Átmetszése között (RMBN)

Tomas Nedelka 1,2,3, Jiri Nedelka 2, Jakub Schlenker 3, Christopher Hankins 4, Radim Mazanec 1

Volume 35 No. 5 2014 Neuroendocrinology Letters ISSN: 0172-780X; ISSN-L: 0172-780X; Electronic/Online ISSN: 2354-4716

Csehország

Jelentős csökkenés a VAS-skálán

study-8

Az kisízületek gyakran a derákfájás forrásai és egyharmad részben felelősek a krónikus derékfájás kialakulásáért. 

Célkitűzés:

A kisízületek gyakran a derékfájás forrásai és egyharmad részben felelősek a krónikus derékfájás kialakulásáért. A mediális idegcsoport rádiófrekvenciás idegátmetszése a legmegfelelőbbnek tartott módszer a kisízületek kezelésére. A kortikoszteroidos injekció szintén hatékonyságot mutat. Mint a legtöbb intervencionális folyamat, ezek is hordoznak magukban lehetőséget a nem várt komplikációkra, mint a fertőződés, vagy a ideggyök illetve a mediál idegcsoport károsodása. A lökéshullám terápia (SWT) egy sebészeti eljárást nem igénylő módszer, különféle mozgásszeri elváltozás kezelésére. Hatása az energia bejuttatásán alapul, amely biomechanikai folyamatok egész sorozatát indítja el a célzott szövetben. Hatékonysága bizonyított különféle fájdalmas állapotban. Az SWT kisízületi kezeléséről még nem született tanulmány. A munkánk célja összehasonlítani a lökéshullám és az intervencionális kezelési folyamatok hatékonyságának összehasonlítása, mint a rádiófrekvenciás idegátmetszés és a kortikoszteroidos injekciók..

Módszerek:

A retrospektív tanulmányt 62 alanyon végeztük, akik egyoldali krónikus deréktáji fájdalomtól szenvedtek. 32 nő és 30 férfi, SWT csoportra illetve intervenciós csoportra osztva. A nociceptiv és neuropátiás fájdalom erősségét és hevességét mértük. 

Eredmények:

A lökéshullám terápia jobb eredményeket produkált hosszútávon, mint az injekció, illetve kicsit gyengébb a hatása,mint a rádiófrekvenciás idegátmetszésnek. Nem figyeltünk meg sem kedvezőtlen hatást, nem komplikációt az SWT csoportban. Sőt, mint az SWT, mind az idegátmetszéses csoportban. Sőt, hosszú távú javulás lépett fel, a mindennapi cselekvésképesség szempontjából.

Konklúzió:

Az SWT biztonságos és hosszú távú kezelésnek tűnik a kisízületi fájdalom kezelésében, mellékhatások nélkül.

Még több tanulmány

Válasszon nyelvet

Értesítések bezárása