Menü Hungarian

A radiális lökéshullám terápia (RSWT) és a lágylézer terápia (LLLT) kombinációjának hatékonysága gyulladt suprinítus ín esetén

Luigi Foggia, M. R. Carillo, C. Cavallaro, A. Petrosino, V. Pezzullo, P. Villano

Forrás: 12th International Congress of the International Society for Medical Shockwave Treatment, 2009

Olaszország

Az SWT+lézer kombináció növeli az eredményeket

study-18

Az RSWT és LLLT együttes alkalmazása javítja a terápiás eredményeket és számottevően lerövidít annak időtartamát, a suprinatus ín gyulladása esetében.

Összefoglalás:

Bár a szakirodalom elismeri az RSWT (radiális lökéshullám terápia) és az LLLT (lágy lézer terápia) hatékonyságát az ínelváltozások kezelésében, eddig nem született írás a két módszer együttes alkalmazásáról. Jelen tanulmány célja demonstrálni az RSWT és LLLT kombinációjának hatékonyságát a supraspinatus ín gyulladás miatti vállfájdalom enyhítésében.

Módszerek:

Multicentrális tanulmány keretében a szerzők BTL 5000 Power készülék használatával RSWT és LLLT kombinációt alkalmazta, degeneratív supraspinatus íngyulladásban szenvedő alanyok csoportjában. A protokoll 4 kezelésből állt, heti gyakorisággal zajlott. Az RSWT paraméterei minden esetben: 3000 lökés, 5 bar nyomáson, 18 Hz frekvencián. Az LLLT-t közvetlenül az RSWT után alkalmaztuk. A páciensek állapotát értékeltük a kezelés előtt és egy egyhónapos utánkövetés során, Constant Score, SF-36 kérdőív és a mozgás számítógépes elemzése segítségével.

Eredmények: 

Az RSWT és LLLT kombinációja hatékony a supraspinatus ín gyulladása esetén, klinikai és funkcionális szempontból, valamint a páciensek beszámolója alapján az életminőség szempontjából egyaránt. Összehasonlítva az eredményeket a két módszerről született tanulmányokéval, a kombináció képes javítani az eredményeket és számottevően lerövidíti a kezelés idejét. A terápiát a páciensek jól tolerálják, mellékhatások nélkül.

Tárgyalás: 

Az RSWT és LLLT kombinációja nagyobb és gyorsabb javulást ajánl, a következő tulajdonságok miatt:

  • gyulladáscsökkentő hatás
  • fájdalomcsillapító hatás
  • ödéma csökkentés
  • regenerációs folyamat felgyorsítása
  • az ín minőségének javítása

Konklúzió:

Ez a tanulmány (3-as szintű bizonyítás az EBM alapján) rendkívül fontos, mivel megalapozza a kombinált és egyéni terápiák a további kutatását, vagy más alternatív terápiákét (például ESWT), prospektív vak, vagy kettős vak tanulmány során.

Még több tanulmány

Válasszon nyelvet

Értesítések bezárása