Menü Hungarian

In vivo Biológiai Válasz az Extrakorporális Lökéshullám Terápiára, Emberi Gyulladások esetén

C.M. Waugh, D. Morrissey, E. Jones, G.P. Riley, H. Langberg and H.R.C. Screen

School of Engineering & Materials Science Queen Mary, University of London

Egyesült Királyság

Lökéshullám teráplia in vivo

study-11

Az extrakorporális lökéshullám terápia (ESWT) egy non-invazív kezelés krónikus ínggyulladásra, de kevesek által ismert in-vivo biológiai mechanizmusa.

Mikrodialízisek felhasználásával, az egészséges illetve károsult szövet ESWT kezelésre adott valós idejű biológia válaszát vizsgáltuk.

Egy ESWT kezelési szakaszon belül adtuk az Achilles-ín terápia felét harminc egészséges személynek (25.7 év ± 7.0 év közöttieknek), illetve harminc Achilles- íngyulladásban vagy patella- íngyulladásban (ugrótérd) szenvedőnek (29.0 év ± 14.9 év között). Az ESWT kezelés előtt dializátum mintákat gyüjtöttünk a gyulladást körülvevő szövetből. Interleukin ok(IL)-1β, IL-2, IL-4, IL-6, IL-8, IL-10, IL-12p70, IL-17A, vascularis enndothelialis növekedési faktor és
interferon-γ mennyiségét mikrogyöngyhöz kötött, immunreakción alapuló analitika eljárással állapítottuk meg, míg a zselatináz aktivitást (MMP-2 and -9) zimográfia vizsgálattal. Statisztikailag egészséges és a károsult ín is ugyanúgy reagált az ESWT kezelésre. Elsősorban az IL-1β, IL-2, IL-6 és IL-8 citokinek voltak kimutathatóak az ín dializátumban. Az IL-1βés IL-2 Tnem változott számottevően az ESWT miatt. Az IL-6 és IL-8 koncentrációja a kezelést követően azonnal megemelkedett és ezen a szinten maradt az ESWT kezelés után órákon keresztül (p < 0.001). Az MMP-2 és -9 proformok szintén növekedtek (p < 0.003), míg az aktív MMP formákban nem történt szignifikáns változás. Emelett, az ESWT kezelésre adott biológia válasz külön választható válaszadókra és nem-válaszadókra az alapján, hogy a gyulladásos marker vagy az MPP növekszik –e minimum az ötszörösére az SWT kezelés végéig. Kutatásaink bizonyítják az új elképzeléseket az ESWT emberen alkalmazott in vivo biológiai mechanizmusáról. Ezek szerint az ESWT által keltett mechanikai inger ínkárosodás esetén újjáalakítja az ínt, támogatva a gyulladásos és katabolikus folyamatokat azáltal, hogy eltávolítja a sérült szövetösszetevőket. Az a tény, hogy néhány alany nem-válaszsadó, megmagyarázza, hogy az ESWT miért nem képes minden páciens tüneteit javítani és további kutatási pontot szolgáltat.

Még több tanulmány

Válasszon nyelvet

Értesítések bezárása